Обряд Похорону

14 Травня 2021 | Таїнства

Поділіться цією статтею

Обряд Поховання в нашій парафії

Можливість церковного похорону виникає не тільки з обов’язку спільноти поховати покійника, але також із гідності, яку людина отримує через факт прийняття віри і таїнство хрещення.

Право на похорон, згідно з церковною традицією, мають усі охрещені. Колись підкреслювалося: ті, що відродилися через хрещення і перебувають у стані благодаті. Звідси можна стверджувати, що разом із прийняттям хрещення здобувається право на церковний похорон.

Християнський урочистий похорон уділяється вірним християнам, які відійшли до вічності будучи в єдності з Церквою, тобто не відреклися від віри публічним актом. 

Ніхто бо з нас не живе для себе самого і ніхто не вмирає для самого себе: бо коли ми живемо, для Господа живемо; і коли ми вмираємо, для Господа вмираємо. Отож, чи ми живемо, чи вмираємо, ми Господні. На це бо Христос умер і воскрес, щоб і над мертвими, і над живими панувати.” — Послання апостола Павла до Римлян 14,7-9

Похорон людей, котрі закінчили життя самогубством – це делікатна справа. З однієї сторони вони тяжко порушують Божу заповідь “Не вбивай”. Смерть через самогубство лягає важким несподі­ваним тягарем на родичів та близьких померлого. З другої сторони – Церква, усвідомлюючи безповоротність і непоправність такого вчинку, який є важким проступком проти святості й недоторканості людського життя, глибоко переживає втрату одного зі своїх членів та спішить духовно підтримати його рідних і близьких.  Самогубці часто не діють до кінця свідомо чи добровільно – під вплвом хвороби, емоцінйих зривів чи депресії.  Поручаючи долю покійного Божому милосердю, меж якого людина не встановлює і вповні не може збагнути, Церква молиться за них. Тому Католицька Церува допускає можливість християнського похорону таких людей.

Для Обряду Поховання в нашій парафії родичам померлого необхідно:

  • Надати свідоцтво про смерть.  
  • Якщо похорон відбувається в домі, просимо приготувати стіл, накритий білою скатертиною, поставити на ньому хрест або ікону і освячену воду. 
  • Можна також приготувати землю в мішечку для благословення.
  • Після похорону належить запевнити померлим постійну молитовну допомогу, довіряти їх Божому Милосердю.
  • Замовляти Святу Месу в намірі померлого на 30 день після смерті, в річницю смерті, у спільних Месах за померлих у листопаді, а також замовляючи Григоріанську Святу Месу.
Поділіться цією статтею

Залишити прохання до Ісуса Милятинського

Кожної пятниці є окреме Богослужіння до Ісуса Милятинського.
Тут можна залишити свої наміри: подяки,прохання, молитва за здоров’я, вирішення проблем, за живих та померлих.

Вам також може сподобатись

Свято Воздвиження Хреста Господнього 2022 року

Свято Воздвиження Хреста Господнього 2022 року

Паломництво у Більшівці 2022 року

Паломництво у Більшівці 2022 року

“Канікули з Богом” у Яремчі

“Канікули з Богом” у Яремчі

Літургія Вечері Господньої у парафії Успіння ПДМ Санктуарію Вмираючого Ісуса Милятинського 2023 року

Літургія Вечері Господньої у парафії Успіння ПДМ Санктуарію Вмираючого Ісуса Милятинського 2023 року